KORIJEN MASLAČKA: Nevjerovatno ljekovit, čisti jetru, bubrege, žuć i koristi se za liječenje raznih oboljenja

Korijen maslačka čisti krv i jetru, reguliše probavu i potiče rad žuči. Ovim djelovanjem reguliše se razina holesterola i masnoće u krvi. Obzirom na činjenice, smatra se da ovaj korijen pomaže i kod problema sa žučnim kamencima.

Korijen maslačka ljekovita svojstva

Smatra se da korijen maslačka odlično čisti organizam od toksina. Naime, ovaj korijen je jedan od najjačih biljnih preparata za eliminaciju toksina iz tijela.

Korjen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu. Prije svega, korijen od maslačka čisti jetru i žuč, te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju izvan tijela. Ovaj korijen se koristi i za liječenje mnogih oboljenja, kao što su opstipacija, bolesti na koži poput akni, edema i slično. Artritis, reuma, hepatitis, žučni kamenac i druga oboljenja.

Korijen od maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi, i problema s dojenjem, kao i majčinim mlijekom.

Kako upotrijebiti korijen maslačka kao lijek?

Kako je najbolje koristiti korijen od maslačka? Spominje se dosta načina da se konzumira ovaj korijen kao lijek, u ovom članku pročitajte neke od njih. Da bi se iskoristio puni potencijal ovog korijena najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.

Dekokcija od korijena maslačka

Kako se priprema dekokcija od korijena maslačka? Pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg, te smjesu prelijte sa 2.5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, a dobivenu tekućinu, čaj pijte po tri šolje na dan.

Tinktura od korijena maslačka

U staklenu bocu sa širokim grlom ubacite 250 grama svježeg korjena maslačka narezanog na kriške i zalijete s jednim litrom rakije lozovače. Poklopite i ostavite da odstoji najmanje 40 dana na tamnom i hladnom mjestu. Zatim procijedite kroz dvostruku gazu. Konzumira se mala čašica prije večere, kao lijek za opstipaciju i druge slične probavne tegobe.

Čaj od korijena maslačka

Čaj od korijena maslačka priprema se tako što jednu čajnu kašiku smrvljenog, osušenog korijena stavite u mlaku vodu. Zagrije se dok proključa, pa zatim kuha još 10 minuta i procijedi. Pije se dva do tri puta dnevno po jedna šolja, prije obroka, a koristi se za probavu i čišćenje jetre. Potiče znojenje, odstranjuje toksine iz krvi i tijela. Čaj od korijena maslačka čisti sluznicu dišnih organa, a koristan je i kod povišenog holesterola.

Sok od korjena maslačka

U sokovniku napravite sok od svježe iskopanog korijena maslačka i pijte ga svježeg, uz korijen možete koristiti i listove. Korijen od maslačka utiče na sva izlučivanja iz tijela, naročito žuči, otklanja iz tijela otrovne tvari koje nas čine umornima, djeluje tako da osvježava i jača. Može se uzimati i pomiješan s malo mlijeka i medom ujutro natašte. Osim toga, možete u sokovnik dodati i mrkvu, jabuku i cveklu kako biste dobili bogati multivitaminski sok.

Kako ubrati korijen maslačka

Korijen od maslačka najbolje je skupljati u rano proljeće. U ovom godišnjem dobu, korijen maslačka je najsočniji, a lako ga je i pronaći jer je njegov žuti cvijed posvuda. Također, kao i svo ljekovito bilje, berite ga izvan naseljenih mjesta. Zakoračite u prirodu, daleko od saobraćaja, jer samo tako možete biti sigurni u kvalitetu vaših pripravaka.

Ako niste baš sigurni, ovdje možete pročitati kako ubrati i sačuvati korjen maslačka. Nadamo se da će i Vama biti od koristi. Ako je tako, podjelite ga sa prijatejima.

izvor: narodnilijek