PRVI SIMPTOM RAKA DEBELOG CRIJEVA OSJETILA JE NAKON METASTAZE: “Javljao se svaki dan u isto vrijeme, a ja sam ga ignorisala”

Dr Lauren Džulija je karcinom debelog crijeva otkrila u poodmakloj fazi, a samo jedan simptom je ukazivao na bolest.

Rak debelog crijeva se donedavno smatrao bolešću starijih ljudi, ali u posljednje vrijeme pogađa sve više mladih. Postoje razni simptomi koji mogu da ukazuju na rak debelog crijeva, ali ne mora nužno da bude tako.

Doktorka Lauren Džulija (38) podelila je svoje iskustvo u borbi sa ovom opakom bolešću i simptome koje je jedno vrijeme zanemarivala. Prvo je počela da osjeća simptome preteranog umora, što je pripisivala prevelikom radu i obavezama oko porodice.

Na pregled i analize je otšla tek pošto je primetila da osjeća izvjesnu težinu u predijelu donjeg stomaka i karlice. Ultrazvuk jajnika pokazao je da ima nekih promjenu u vidu cista, koje je za svega nekoliko nedelja porasla sa 8 cm na 24.

Ostalim analizama je ustanovljeno da Lauren zapravo ima karcinom debelog crijeva u 4. stadijumu koji je metastazirao na jajnike. I pored galopirajućeg zloćudnog tumora ona je od simptoma imala samo umor i osjećaj težine u predjelu male karlice.

– Budući da sam ginekolog, znam kolika se masa stvara u stomaku kada žena zatrudni. Kada sam videla rezultate i veličinu izvesne mase u stomaku, pomislila sam da nosim u sebi masu koja bi odgovarala periodu trudnoće od čak 16 nedelja, ali znala sam da nisam trudna. Iako je masa bila na jajnicima, a ne na debelom crevu, duboko u sebi kao da sam znala da nešto ozbiljno nije u redu – ispričala je doktorka Džulija, pa dodala:

– Bila sam malo više umorna poslije podne oko 2 mjeseca prije ovoga i kao mama sa dvoje male dece nisam ni pomislila da je nešto drugo u pitanju.

Nakon operacije koja joj je ubrzo zakazana ukonjeni su svi tumori sa njenih janika. Dr Džulija je marta ove godine imala posljednju operaciju kojom je tumor sa debelog crijeva odstranjen i trenutne analize pokazuju da ona zasad nema tumor od koga je bolovala, ali će neprestano morati da prati situaciju, budući da svaki zloćudni tumor ima tendenciju da se povrati.

Pored simptoma koji je doktorka navela, neki od simptoma koji se najčešće javljaju, jesu:

Krv u stolici
Neobjašnjvi gubitak u tjelesnoj težini
Malokrvnost
Promjene u crijevnom pražnjenju – novonastali zatvor ili proliv
Faktori rizika za pojavu karcinoma debelog crijeva:

Godine: stariji od 50 godina češće oboljevaju, mada se bolest može javiti u bilo kom životnom dobu
Genetski sindromi: familijarna adematozna polipoza (FAP) i nasledni nepolipozni rak debelog creva (Linčov sindrom)
Ranije liječen rak debelog crijeva
Rak debelog crijeva u porodici – karcinom debelog creva kod roditelja, braće i sestara ili dece povećava šanse za obolijevanje
Zapaljenjske bolesti crijeva: Ulcerozni kolitis ili Kronova bolest
Ishrana: previše crvenog mesa i životinjske masti, a malo žitarica, voća i povrća
Fizička neaktivnost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *