SAMO 20 GRAMA OVOG SASTOJKA UKLANJA ŽUTILO SA ZAVJESA: Nakon njega će biti BIJELE KAO SNIJEG

Bijele zavjese požute dok ste rekli keks, što zbog prašine i prljavštine, a ako ste pušači, onda im je suđeno da zadrže žutu boju dokle god ih držite na prozoru. 

Svakako nije lijep prizor kada vidite da su zavjese neke šućmuraste boje, a čak i ako dodajete izbjeljivače za pranje one ostaju iste.

Iskusne domaćice isprobale su trik koji se pokazao kao spasonosno rješenje da zavjese opet budu bijele kao snijeg.

SVE ŠTO JE POTREBNO DA URADITE JESTE DA U PRVI DIO DOZERA ZA PRAŠAK ZA VEŠ STAVITE 20 GRAMA SODE BIKARBONE (BEZ DODAVANJA PRAŠKA ZA VEŠ), A U BUBANJ VEŠ-MAŠINE JEDNU TABLETU ACETIL-SALICILNE KISELINE („ASPIRIN“, „KARDIOPIRIN“ I SLIČNI LIJEKOVI).

U odjeljak za prašak, u drugi dio dozera, sipajte uobičajenu količinu deterdženta, odaberite program na 30 stepeni i pustite mašinu da opere zavjesu.

Zahvaljujući sodi bikarboni, nestaće svi neprijatni mirisi koji su se uvukli u zavjesu, a tableta acetil-salicilne kiseline će izvući sivilo, odnosno žuti ton iz zavjesa, pa će one opet postati bijele kao snijeg.

Neke domaćice otišle su korak dalje, pa su umjesto sode bikarbone koristile po dvije kesice praška za pecivo.

Iako je rezultat bio dobar, zavjese su poslije nekoloiko pranja počele da se raspadaju, što se nije dogodilo ako su bile tretirane sodom bikarbonom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *